Statik ve Dinamik Web Sitesi

Web siteleri altyapı bakımından statik web sitesi ve dinamik web sitesi olarak ikiye ayrılmaktadır. Web sitemizi oluşturmadan önce hangi altyapıda hazırlayacağımıza karar vermeliyiz. Bunun kararını da web sitemizin amacı doğrultusunda vermemiz gerekmektedir. Peki ne ifade ediyor bu statik ve dinamik?

 

Statik Web Sitesi Nedir?

Verilerini veri tabanından almayan ve tamamen HTML kod içeren sitelere statik web sitesi denir. Statik web sitelerinde sık sık veri girişi imkânı olmadığı, site içeriğinde sürekli değişim olmayan, belirli birkaç sayfadan oluşan, etkileşim olmayan, tanıtım ve bilgi içeren siteler için kullanılabilecek bir alt yapıdır.

Dinamik web sitelerine oranla maliyeti daha düşüktür ancak dinamik site kadar pratik olduğu söylenemez. Çünkü her bir değişiklik HTML olarak her bir sayfa için yapılır. Bu sebeple statik web siteleri yerini dinamik web sitelerine bırakmaktadır.

 

  1. Statik Web Sitesinin Avantajları
  • Geliştirilmesi daha basit.
  • Genellikle sayfa yükleme süresi kısa ve sayfa boyutu küçüktür.
  • Sayfaları daha hızlı yüklenmektedir.

 

  1. Statik Web Sitesinin Dezavantajları
  • Kullanıcı etkileşimi yoktur.
  • Güncellemeler HTML olarak her sayfada yapılır.
  • Modern web sitelerinin birçok özelliğini sağlamaz.

 

Dinamik Web Sitesi Nedir?

HTML kodlarını ASP, PHP gibi programlama dilleriyle kullanıldığında web sitesi dinamik bir hal almış olmaktadır. Dinamik web sitelerinde veriler HTML kodları arasında değil de veri tabanında tutulup uygun alanlara ilgili içerik çekilmektedir. Buda bizlere düzenlemede kolaylık sağlamaktadır.

Dinamik web sitelerinde belirli bir kitleye(kullanıcıya) özgü içerik oluşturulabilir. (Örn. Facebook, twitter, instagram)

Dinamik web sitelerinde herhangi bir kodlama yapısı bilmenize gerek kalmadan içerik yönetimini sağlayabilirsiniz.

 

  1. Dinamik Web Sitesinin Avantajları
  • Kullanıcıya özgü içerik belirlenebilir.
  • İçerik güncelleme, ekleme gibi işlemler oldukça kolaydır.

 

  1. Dinamik Web Sitesinin Dezavantajları
  • Statik web sitelerine oranla daha yavaş çalışır.
  • Geliştirmesi daha zor ve karmaşıktır.
  • Güvenlik riski daha fazladır.

 

Hangisini Seçmeliyim?

Bu seçim tamamen web sitenizin amacına bağlıdır. Eğer sitenizde sürekli bir veri girişi, güncelleme olmayacaksa (örneğin blog) statik web site alt yapısı sizler için yeterli olacaktır. Ancak web sitenizde karmaşık yapılar olacaksa ve devamlı olarak içerik ekleme, güncelleme gibi işlemler gerçekleştirecekseniz sizin için dinamik alt yapı uygun olacaktır. Fakat bu alt yapıyı sağlayabilmeniz için yazılım bilginizin olması gerekmektedir.

 

Her iki alt yapı içinde tüm detayları ve ince ayırt edici özelliklerini sizlere sunduk. Siteniz için uygun olan alt yapıya karar verebilirsiniz.

 

Bu alanlarda sizlere yardımcı olmaktan keyif duyarız. Detaylar için Kurumsal Web Tasarım

 

Hoşçakalın,

Weeb Tasarım Blog Ekibi

1