Bootstrap Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Merhabalar değerli Weeb Tasarım takipçileri. Bu gün web site tasarımlarımızda işimizi çok kolaylaştıracak bir framework olan Bootstrap’den bahsedeceğiz.
Bootstrap Nedir ?
Bootstrap, tasarladığımız veya tasarlayacağımız web sitesini kolay bir şekilde “responsive” yani tablet, telefon, masaüstü bilgisayar ve her türlü ekran çözünürlüğüne duyarlı olarak ayarlamamıza yarayan ücretsiz ve açık kaynak kodlu frameworktür.
Bootstrap içerisinde bir web site tasarlarken ihtiyacımız olan her faktörü düşünerek hazır hale getirilmiş ve bize bu şekilde sunmuştur. Bootstrap İçerisindeki hazır tablolar, etiketler, butonlar, açılan menüler, navigasyon bar ve daha fazlası sayesinde kolay bir şekilde responsive web sitesi yapabilmekteyiz. Aynı zamanda bu hazır element ve objelere yine Bootstrap’in içerisinde bulunan CSS kodları ile istediğimiz gibi müdahale edebilmekteyiz.
Tüm bunların yanında Bootstrap’i diğer framework ve kod kütüphanelerinden ayrı kılan özellik, grid sistemidir. Bootstrap’in grid yani ızgara sistemi sayesinde responsive web sitesi yapmak en kolaya indirgenmiştir.
Basitçe anlatmak gerekirse Bootstrap web sayfanızı eşit ölçülerde ızgaralara böler ve size eşit şekilde ayrılmış bu bölümlere istediğiniz gibi müdahale etme şansı verir. Bu sayede ekran çözünürlüğü düştükçe sayfanın konumlandırmasını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.
Gelelim Bootstrap’in nasıl kullanıldığına. Bootstrap kullanabilmek için Bootstrap’in kendi sitesini giriş yapıp Resimde gösterilen Download butonuna tıklıyoruz.
Açılan sayfada resimde gösterilen Compiled CSS and JS başlığı altındaki Download butonuna tıklıyoruz.
İndirmiş olduğumuz .rar dosyasının içindeki klasörü çalışma dosyamıza dahil ediyoruz. Bu işlemide yaptıktan sonra geriye yapılacak son bir işlem kalıyor.
Resimde gösterilmiş olan Get Started butonuna tıklıyoruz.
Açılan sayfada Starter template başlığı altındaki kodları kopyalayıp, kendi çalıştığımız metin editörüne yapıştırıyoruz.
Yapacağımız işlemler bu kadar. Artık Bootstrap ile çalışmaya hazırız. Bootstrap iyi öğrenildiği takdirde işimizi oldukça kolaylaştıracak bir frameworktür. Sizde web tasarımve bootstrap’i doğru yerden öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayarak eğitim hakkında herşeyi öğrenebilirsiniz.
Bir daha ki yazımızda görüşmek dileği ile…
Weeb Tasarım Blog Ekibi.