Dinamik IP ve Statik IP Nedir ?

Günümüz dünyasın da internet artık olmazsa olmazımız durumda. Eğlenmek istediğimizde, araştırma yapmak istediğimiz de hatta alışveriş dahi yapmak istediğimiz de ilk aklımıza gelen, ilk kapısını çaldığımız şey internet. İşte internet dünyasın da gezerken bağlı olduğumuz yerin sayısal temsiline "IP Adresi" denir.

Basitçe ifade etmek gerekirse, bir IP adresi (İnternet Protokolü), ağ donanımının bir adresidir. IP adresleri sayılardan ve karakterlerden oluşmaktadır. Sadece bilgisayar olarak düşünmeyin, tabletler, akıllı cihazlar aslında internet ortamına bağlanabildiğimiz bütün cihazlar diyebiliriz. Ve tıpkı biz insanlar da ki parmak izi gibi, hiç bir IP adresi birbirinin aynısı değildir. IP adreslerinin Internet Assigned Numbers Authority tarafınca belirlenen bir takım standartları vardır.

 

            "IANA : İnternete Atanmış Numaralar Kurumu, küresel IP adresi tahsisini, otonom sistem numarası tahsisini, Alan Adı Sisteminde kök bölge yönetimini, medya türlerini ve diğer İnternet Protokolü ile ilgili sembolleri ve İnternet numaralarını denetleyen standart bir organizasyondur."

 

IP adresleri ikiye ayrılmaktadırlar. Dinamik IP ve Statik IP.

 

Statik IP : Manuel olarak yapılandırdığınız ve bunları cihazınızın ağına sabitlediğiniz IP adresleridir. Bir cihaz yeniden başlatıldığında veya yeniden bağlanıldığında değişiklik göstermez ve kullanımda devam eder. Bu özelliği de statik IP adresini büyük iş veya ev ağları için favori kullanılan IP türü yapar.
 

Dinamik IP : Bugün dünyada çok sayıda mobil cihaz olduğunu düşünürsek; akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için daha iyi çalışan ve otomatik olarak yapılandırılan IP adresi türüdür.
 

Sürüm olarak da yine ikiye ayrılmaktadırlar. 1983 ve 1999 yılları arasında gözde olarak kullanımda olan, günümüz de de halen kullanılmaya devam eden  IPv4 sürümü ve 1999 yılı sonrası internet erişimlerinin ticaretleşmesiyle IPv4 sürüme bağlı adreslerin tükenme korkusuyla ortaya çıkan IPv6 sürümü IP adreslerinin kullanılan 2 ana sürümüdür.
 

IPv4 noktalı ondalık olarak adlandırılan 192.0.2.53 gibi dört sekizli ifade edilen 32 bitlik sayılardır. IPv6 ise onaltılık dizelerle ifade edilen 2001: 0db8: 582: ae33 :: 29 gibi 128 bitlik sayılardır.
 

IP adresinizde ilk üç bölüm ağ kimliğinizi, son bölüm ise ana bilgisayarın kimliğini temsil etmektedir. Örnek verecek olursak ; 192.168.0.1 olan bir IP adresinde ilk üç bölüm 192.168.1 ağ kimliğini, son bölüm olan 1 ise ana bilgisayar kimliğini temsil etmektedir.  
 

Tek bir ağa bağlı IP adresleri eşsiz olmalıdır. Aynı ağ içerisinde bulunana birden çok bilgisayarın aynı IP adresi ile tanımlanması durumuna “IP Çakışması” denir. IP çakışması yaşanan bilgisayarda internet sorunu olur, ağ bağlantısı tam olarak gerçekleştirilemez.

 

Bu sorunu düzeltmek için modeminizi resetleyebilirsiniz. Ya da manuel olarak IP değişikliği yaparak da bu sorunu giderebilirsiniz. Sorun giderildikten sonra cihazlar üzerinden sorunsuz bir şekilde internete bağlanmaya devam edebilirsiniz.

 

Sürekli olarak gelişen internet dünyasının önemli bir konusunu bugün ele almaya çalıştık. Sizlere IP adresi nedir ?, IP adresi türleri nelerdir ? ve IP adresi sürümleri nelerdir ? sorularının cevaplarını kısa ve öz bir şekilde anlattık.

 

1